Partiolaisten lukuhaaste

Sinut on haastettu! Ota osaa partiolaisten lukuhaasteeseen ja lue vähintään kuusi ohjeiden mukaista kirjaa vuoden aikana. Haasteeseen osallistumisesta voit saada Partiolaisen lukuhaaste -hihamerkin.

Näin osallistut haasteeseen:

 1. Lue yksi kirja vähintään kuuteen haasteen kohtaan. “Kirja” voi olla esimerkiksi romaani, runo-, satu- tai novellikokoelma, tietokirja tai sarjakuva-albumi. Voit lukea painetun kirjan, e-kirjan tai kuunnella äänikirjan. Koko kirjan ei tarvitse käsitellä kyseessä olevaa teemaa, vaan riittää, että teema on jotenkin esillä kirjassa.
 2. Kun suoritat haastetta, merkitse muistiin, minkä kirjan luit mihin kohtaan. Voit käyttää apuna tätä listaa tai tehdä oman listan.
 3. Lukemisen lisäksi haasteeseen kuuluu se, että kerrot ainakin yhdestä lukemastasi kirjasta omalle partioryhmällesi tai jollekin toiselle partiolaiselle. Kertomisen voi tehdä partiokokouksessa, retkellä, iltanuotiolla tai vaikka Whatsapp-ryhmässä – tyyli on vapaa.
 4. Kun olet saanut haasteen valmiiksi, täytä lukuhaastepassi (voit tulostaa passin tai kirjoittaa tarvittavat tiedot paperille) ja ota siitä kuvan johtajallesi.

Lukuhaasteen teemat:

 1. Kirjassa on partiolaisia
 2. Kirjassa metsällä on tärkeä rooli
 3. Kirjassa joella, järvellä tai merellä on tärkeä rooli
 4. Kirjassa autetaan jotakuta
 5. Kirjassa tehdään yhteistyötä
 6. Kirjassa seikkaillaan
 7. Kirjassa on tarina tai tarinoita, jotka sopisivat kerrottavaksi iltanuotiolla
 8. Iloinen tai naurattava kirja
 9. Kirjassa opitaan jotakin (esim. taitoja, omia vahvuuksia tai johtamista)
 10. Kirja kertoo luonnon monimuotoisuudesta
 11. Kirjassa on ystävyyttä yli rajojen
 12. Kirjassa etsitään elämän totuutta (eli pohditaan suuria kysymyksiä)
 13. Toisen partiolaisen suosittelema kirja

Voit itse valita mieluisat, haasteeseen sopivat kirjat. Valitsemisen avuksi on koottu kullekin ikäluokalle omat kirjavinkkilistat. Hyvä kirja ei katso ikää, joten voit etsiä sopivia vinkkejä muidenkin ikäkausien listoilta. Voit myös pyytää apua kirjastosta.

Haastathan partiokaverisikin mukaan! Voit myös kertoa lukuhaasteen etenemisestä postaamalla Instagramiin hashtagilla #partiolainenlukee ja #partioscout. Voit myös merkitä kuvaan @partiokuuluukaikille.

Laita viestiä johtajallesi suoritettuasi haasteen tehtävät ja liitä kuva passista, johtaja tilaa merkit ryhmällesi. Tilaukset tehdään kerran keväällä ja toisen kerran syksyn lopulla.

Lukuhaastepassi
Kirjavinkit eri ikäkausille: