Syysretkeilyä Aittalahdessa

Pääskyparven sudenpennut ja seikkailijat pääsivät viime lauantaina 10.10. viettämään syysretkipäivää Noormarkun Aittalahdessa. Toiminnantäyteiseen päivään mahtui monenmoista rastia raikkaassa syysilmassa. Rasteilla muun muassa harjoiteltiin jokamiehenoikeuksia ja ensiapua, koottiin laavu, veisteltiin, leikittiin ja tehtiin poppareita! Jokunen sienestäjäkin nähtiin päivän aikana.

Tällä kertaa syysretki järjestettiin ulkona yhden päivän mittaisena, jotta voitiin varmistaa kaikkien turvallisuus erikoisena pandemiavuotena. Yö teltassa on ollut jännittävä kokemus niin pienelle sudenpennulle kuin kokeneemmalle retkeilijällekin, mutta se sai jäädä vielä odottamaan parempia aikoja. Tosin johtajat eivät jääneet pitkäksi aikaa haikailemaan yöllisten kipinävuorojen perään (kovin kummallista).

Telttayön uupumisesta huolimatta retkeilytunnelmaa toi rasti, jossa ryhmät saivat itse pystyttää laavun. Jokainen ryhmä sai kuin saikin laavun pystyyn yhdessä sudenpentujohtajien, Katriinan ja Hanna-Kaisan, kanssa.

Ryhmät pääsivät sytyttämään myös oman nuotion käyttäen apuna tulitikkuja. Johtajan opastuksella vuoltiin puukolla kiehisiä polttopuista, jotta tuli syttyisi helpommin. Lisäksi turvallinen puukon käsittely tuli tutuksi myös retken veistelyrastilla. Nuotion sytyttämisessä auttoivat myös pyöreiden puiden halkaisu, sekä pienemmät puulastut ja kaarnapalat.

Nuotion sytyttämiseen liittyy paljon sääntöjä ja mietittävää retkeilijälle. Yhdellä rastilla käsiteltiinkin jokamiehenoikeuksia, jotka ovat arvokkaat yhteiset pelisäännöt luontoystävälliseen toimintaan. Rastilla opeteltiin, milloin saa ja kannattaa tehdä nuotio ja mitä oikeuksia ja velvollisuuksia retkeilijällä on. Näitä taitoja vielä kerrattiin retken päätteeksi, kun yhdessä varmistettiin, ettei luontoon ole jäänyt roskia retken jäljiltä.

Tärkeiden retkeilytaitojen ohella myös leikittiin. Erilaiset pihapelit piristävät päivää ja hyvän ilman ansiosta voitiin pelailla pitkin päivää ulkona. Pelailusta tulee totta kai myös nälkä ja kurniviin mahoihin valmistettiin itse retkikeittimellä lounasta. Keittimessä valmistui perinteinen pääkallo, eli makaronia ja jauhelihaa. Lisäksi tehtiin myös kasvisversio, jossa jauheliha korvattiin soijarouheella. Eroa ei kuulemma huomannut ja maku oli mitä parhain kummassakin versiossa.

Keittiömestari Mika valmisti retkeilijöille välipalaa ja iltaruoaksi saatiin hodareita. Nam! Tällä retkellä ei ehtinyt tulemaan nälkä, sillä rastikierroksella valmistettiin retkikeittimessä vielä poppareita johtajan kanssa. Retkeilijät saivat koota trangian ja sytyttää kaverin kanssa kaasupolttimen itse, mutta johtajat valmistivat popparit tällä kertaa. Popcorn poksui kattilan kannen alla nopeasti ja kattilan pohjallisen maissintähkiä täytti helposti koko retkikeittimen. Pari popparia lensi vielä yläilmoihin, kun viimeiset poksahdukset kuuluivat ja kansi nostettiin. Nämä lentävät yksilöt onnistuttiin nappaamaan ilmasta omaan mukiin vaihtelevalla menestyksellä.

Vauhdikas päivä päättyi lipunlaskuun ja leikkeihin iltaseitsemältä. Niin retkeilijöillä kuin johtajilla oli hauska päivä ja uni varmasti maistui päivän päätteeksi.